ПОЧИЊЕ НОВИ ЦИКЛУС РАДОВА
16.10.2013

Након поступка јавне набавке, очекује се да почетком новембра месеца отпочну радови на уређењу пољских путева у пет села Градске општине Палилула. Захваљујући пројекту општине Палилула, подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, до краја ове и почетком следеће године, 6,34 километра атарских путева добиће насељена места у општини Палилула. По речима Бобана Џунића, председника општине Палилула, вредност ове инвестиције износиће 4.580 милиона динара. Средства за овогодишњу инвестицију обезбеђена су из републичког буџета на конкурсу за одобравање и коришћење подстицајних средстава за реализацију инвестиционих и других улагања – програма и пројеката у области заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2013. годину. Током прошле године, додао је председник Џунић, само у општини Палилула, урађени су атарски путеви на површино од 51.600 м2, .укупне дужине 12.900 метара, ширине 4 метара  у вредности од око осам милиона динара.

У циљу припреме одређених локација и договора са представницима Савета грађана, Управа општине Палилула организовала је обилазак села Чокот и Горње Међурово. Како је изјавила Марија Брајдић, начелница Управе Градске општине Палилула, у селу Чокот биће изграђени атарски путеви у дужини од 900м, и то на потезу три бреста (450м) и у правцу према Јужној Морави (450м). Горње Међурово је сагледано инвестицијом за изградњу атарских путева од 1.250м, и то на потезу Гамилица (650м) и потезу Параспур (ка Бубањ Селу), у дужини од 600 метара.

Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и Ивана Крстић, шефица одсека за пољопривредно земљиште и водопривреду ове градске управе подсетили су да ће бити уређено и ревитализовано 26,05 километра атарских путева на територији Града Ниша. Ово је трећи пут да за ове сврхе град Ниш и градске општине добију финансијску подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Одобрена средства користиће се за: машински ископ земље; планирање и ваљање постељице; равњање подлоге; насипање у слоју брдским шљунком (камени агрегат) дебљине 15 цм; разастирање шљунка, ваљање и тампонирање пута.

На територији општине Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део. Укупна пољопривредна површина општине Палилула је 7.395 хектара. Од тога 6.648 хектара су обрадиве површине а 747 су пашњаци. „Стратешким планом развоја“, по речима председника Бобана Џунића, као примарни задатак, навели смо активност на оживљавању села од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја наше општине. Одржавање и уређење атарских путева је од посебног значаја за развој и унапређење пољопровредне производње. (ЕКОполис, Д.Видојковић)

Galerija slika - facebook